22. Sayı - Ekim 2023

Editörler: Engin Yılmaz, Engin Albayrak

iPhone 15 ailesi, erişilebilir eklenti bilmecesi, arkadaşlık uygulamaları da neyin nesi? Biri yapay zekayı anlayabilir mi? İsviçre çakısı gibi bir Android uygulaması bize yardım eder belki, tüm bunları Slack ile hasbihâl edelim mi? Olmazsa yazarız yeni Outlook ile bir ileti, içine de ekleriz Adobe menülerinden bir bilgi. O kadarını kaldırmazsa bilgisayarımız, Umut’la açarız bir konsol görüntüleyici. Çok yorulduysak bir tempo ile oynatırız müziği.

İşte Burada 22. Bilişim Bülteni

 

Kelimenin tam anlamıyla dopdolu ve muhteşem bir bültenden merhabalar dostlar. Emin olun bu bültendeki yazıları okuduktan sonra, çok daha bilgi ve fikir sahibi olacaksınız. Her yazı bilgi havuzuna yepyeni ve eşsiz damlalar ekliyor çünkü. Hazırsanız başlayalım.

Aslında sayımız bir bakımdan tarihi bir önemde. Çünkü Amine ilk yazısını yazdı 😊 Hem de çok merak edilen ve güncel bir konuyu iPhone 15 ailesinin özelliklerini ve körcül betimlemelerini kendi harika üslubuyla anlattı. Okuduktan sonra bakalım siz de niye bugüne kadar yazmadın diye kızacak mısınız?

 

Çağrı Artan ise her zamanki ince eleyip sık dokuyan mükemmeliyetçi kalemiyle, hepimiz için çok hayati ve kritik bir konuyu ele aldı. Birçok şirketin başvurduğu basit bir eklenti ile sayfalarını erişilebilir yapma çabalarının götürüleri ve pek de aydınlık olmayan içyüzü.

 

 Çoğunuz Tinder gibi arkadaşlık uygulamalarını duymuşsunuzdur. Kimileriniz de kullanıyor belki de. Peki bu uygulamalar ne kadar erişilebilir? Ne, ne kadar yapılabiliyor? Bültenimize bu ay ilk yazısıyla destek Veren Mehmet Hanifi Çiftçi bu sorularınıza yanıt arayan yeni bir yazı dizisine başlıyor. Meraklı ve ilgililerinin dikkatine.

 

Bu ay yeni konuk yazarlarımızın ayı bizce. Onlardan biri de Kadir Ahıska. Kadir son ayların en sıcak konusunu ele alıyor. Yapay zekayı nasıl kullanmalı? Sorularımızı nasıl sormalı?

 

Öyle bir uygulama düşünün ki, içinde video düzenleyicisi de olsun, dosya dönüştürücüsü de. Anlık metin okuma özelliği de olsun ses kaydedicisi de. Tam anlamıyla Android kullanıcılarının İsviçre çakısı olabilecek harika bir uygulama gibi görünen Tech Freedom uygulamasını bizimle paylaşan konuk Yazarımız Fatih Aktaş’a çok teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda kendisine bir özür borçluyuz. Yazıyı epeyce önce göndermesine rağmen bir unutkanlık sonucu yayına alamamıştık. Bu sayıya kısmet oldu.

 

Dedik ya, bu bülteni okuyunca bilgi ve fikir havuzunuza yeni damlalar eklenecek diye, bunlardan birisi de Slack. Aslında yeni olmayan, kurumların uzun yıllardır kullandıkları bir uygulama Slack. Ama neden bizler de kendi yapılarımızda daha sık kullanmayalım. Çok gelişmiş bir mesajlaşma, paylaşım ve dahasını içeren bu uygulamayı hep birlikte daha rahat keşfetmek için bir de çalışma alanı oluşturduk. Slack uygulamasını kurup aşağıdaki bağlantıya tıklayarak birlikte keşfetmek isterseniz buyurun.

https://join.slack.com/t/yapayzekabeti-oia8640/shared_invite/zt-23d950m4j-8z_2m9WuD0qnkssHs02yKA

Ama öncesinde Engin’in derlediği bilgileri okumayı ihmal etmeyin.

 

 

Engin albayrak abi de birkaç aylık aranın ardından yine bizlerle. O da Posta yerine geçecek Windows’un yeni Outlook uygulamasını anlatıyor bizler için.

 

Mert Karagüzel artık kalıcı yazarımız olarak bülten ekibimize katıldı. Hoş geldin Mert. Artık çok daha mutluyuz bültenleri yayınlarken. Mert bu yazısında Adobe’nin klasik menülerine nasıl geçeceğimiz ipucunu paylaşıyor.

 

Umut dergimizin en tutarlı ve vazgeçilmez yazarı. Yine kendi klasiğini konuşturan iki yazı ondan geliyor. İlki başka bir NVDA eklentisi konsol görüntüleyici. Komut istemcilerinde iş kolaylaştıracak bu eklentiyi yine Umut’un kaleminden okuyoruz.

 

Son yazımız artık bir Bilişim bülteni geleneği. Umut bu sefer de Musescore 3 kitapçığının 9. Bölümüyle karşımızda. Tempo değeri ekleme ve silme, Transpoze kullanma, oynatma ve duraklatma konularını işliyor bu dersinde.

 

Off! Ben tanıtımı yazarken tatlı bir yorgunluk içindeyim. Sizlere çooook keyifli okumalar.